Založ si blog

Veľké veci ktoré nás spájajú

Otvorený list naivného občana predsedom pravice, 6.3.2016

 

Dnes sme sa dozvedeli výsledky volieb do NR SR. Niečo sme možno všetci predpokladali, s niečím nikto nerátal. Pravdou však zostáva, že politická situácia na Slovensku je veľmi rozporuplná a také sú aj výsledky volieb. V parlamente budú mať zastúpenie nové strany, tradičné strany a strany, s ktorými nikto nerátal. Dokopy tam bude osem strán.

Volebný výsledok jednoznačne ukazuje, že Smer sklamal prakticky všetkých svojich kritických voličov. Neúnosné množstvo lží, zlodejín, káuz a prešľapov, očierňovanie, vnútrostrannícke rozpory, to všetko malo za následok to, že od strany, ktorá zostavila pred štyrmi rokmi jednofarebnú vládu, odskočilo asi 350 000 voličov. Podľa volebných výsledkov je pravdepodobné, že nemalé percento z nich volilo ĽSNS. Pre Smer je to jednoznačné vysvedčenie, ktoré si musia prebrať medzi sebou.

Kotleba v parlamente je niečo, čo by si väčšina z nás nemohla ešte včera predstaviť. Nie je to koniec sveta – napriek tomu že zmiernil rétoriku a zmenil vystupovanie, väčšina voličov si je stále vedomá toho, čo predstavuje a akékoľvek spojenie s ním by pochovalo preferencie dotyčnej strany pod čiernu zem, čo si všetci dobre uvedomujú. Je to však však varovný prst, zdvihnutý ukazovák, či skôr prostredník politikom, ktorí tu doteraz vládli a adekvátne ohodnotenie ich práce. Verím tomu, že nie všetci voliči Kotlebu sa stotožňujú s jeho minulosťou. Na svedomí to v istej miere má aj zmena pohľadu na tzv. Slovenský štát, glorifikácia jeho predstaviteľov a skresľovanie jeho skutočného charakteru. Skutočnou príčinou je ale zanedbávanie záujmu občanov a bohapusté rozkrádanie verejných zdrojov, ktoré prispieva k čím ďalej tým rýchlejšej radikalizácii spoločnosti.

O tom však hovoriť nechcem. Chcem hovoriť o tom, čo voľby znamenajú a na čo sa zabúda. Ľudia si vo voľbách volia svojich zástupcov – odtiaľ pochádza slovo poslanec. Nevolia si ľudí, ktorí im budú vládnuť, ale ktorí budú spravovať republiku v ich najlepšom záujme. Nebudú bojovať o moc medzi sebou, ale budú sa snažiť urobiť život pre ľudí lepším, znesiteľnejším, aby sa nemuseli uchyľovať k radikálnym krokom. V parlamente je osem strán a pluralita názorov je to, čo robí demokraciu demokraciou. Verím však tomu, že ak by všetci chceli pracovať vo verejnom záujme, vedeli by sa medzi sebou dohodnúť. Nevolili ich totiž oligarchovia, pakty, únie či okolité štáty. Volili občania – chudobní a bohatí, starí a mladí, Slováci aj menšiny. V prospech všetkých týchto ľudí musia politici konať, aby naplnili svoje poslanie.


 

Preto Vás oslovujem:

Pán Sulík. Vaša strana dostala druhý najväčší počet hlasov. Dostali ste ho preto, lebo držíte dané slovo, lebo veľa voličov sa rozhodlo Vám odpustiť podiel na rozpade vlády v roku 2012, nech je akokoľvek diskutabilný. Volili Vás preto, lebo ste strana zložená z odborníkov, ktorej program sľubuje zlepšiť ekonomickú situáciu a podnikateľské prostredie, čo v konečnom dôsledku prinesie zlepšenie životnej úrovne všetkým občanom. Pravicový volič Vám dôveruje. Prosím, nesklamte ho.

Pán Matovič a pán Lipšic. Máte v strane ľudí, ktorí bojujú proti korupcii a zneužívaniu štátnej moci. Silných jednotlivcov, ktorí sú, ako dúfajú všetci Vaši voliči, čestní ľudia, ktorí dohliadnu na to, aby sa zamedzilo úplatkom a rozkrádaniu na všetkých úrovniach verejnej správy. Táto úloha bude jednou z najdôležitejších nastupujúcej vlády.

Pán Danko. Hrdo, odborne, slušne. Toto motto oslovilo veľa voličov. Musím sa priznať, neveril som, že sa dokážete očistiť od káuz, ktoré SNS zašpinili v rokoch 2006-2010 a ktoré mali za následok vypadnutie do politickej periférie. Čo však musím oceniť je odvolanie Vladimíra Chovana a Martina Patoprstého z kandidátky. Vnímam to ako pokus očistiť sa od špinavej minulosti a spiacich neonacistov, ktorých prirodzene priťahuje národne orientovaná politika. Pokiaľ sa rozhodnete pripojiť k pravicovej koalícii, budem k Vám pristupovať bez predsudkov, nakoľko aj do parlamentu ste priviedli viacero nových tvárí. Dostojte, prosím, svojmu heslu.

Pán Kollár. Ako nová tvár na politickej scéne ste získali úžasnú podporu. Aby ste však mohli niečo skutočne zmeniť, musíte sa dostať do vlády, lebo tam sa robia rozhodnutia. Ľudia Vám uverili, že ich život urobíte lepším. Povedali ste, že s pánom Sulíkom ste sa zmierili a myšlienky SaS Vám sú blízke. Máte možnosť podporiť pravicovú vládu, pomocou ktorej môžete potrebné reformy presadiť.

Pán Bugár. Chápem, že sa nachádzate v neľahkej situácii. Ste však posledná tradičná pravicová strana v parlamente. Boli ste súčasťou koalície, ktorá zvrhla Mečiara a začala v roku 2010 obrodný proces, na ktorý teraz môžete nadviazať. Z krúžkov môžete vidieť, že aj mnohí nemaďarskí voliči do vás vložili svoje nádeje. A ak chcete niečo urobiť v prospech menšiny na juhu, jedinou reálnou možnosťou je široká koalícia. Aby bola dosť silná, budete musieť nájsť dialóg aj s SNS. Na jej čele už nestojí Ján Slota so svojimi štvavými výrokmi. Slováci a Maďari nie sú prirodzení nepriatelia. Sú to národy, ktoré musia nájsť nielen spôsob, ako žiť vedľa seba, ale aj spolu. Vzájomné vzťahy sú najlepšie za dlhé roky a najväčšia hrozba pre ne je extrémizmus, ktorý nepredstavuje SNS. Dajte šancu dialógu.

Pán Procházka. Váš výsledok je nižší, než sa očakávalo a môžu za to najmä vaše mnohé nejednoznačné vyhlásenia pred voľbami. Najlepšie, čo môžete urobiť, je zaujať pevný postoj a presvedčiť svojich voličov, že za nimi stojíte. Pamätám si mnohé vaše dobré prejavy. Pokiaľ vaša strana strana bude v novej reformnej vláde, dostanete možnosť napraviť si reputáciu prácou v prospech občanov. Ukážte, že ste veci, ktoré ste povedali za štyri roky v opozícii, mysleli vážne.

Páni predsedovia. Chápem, že vaše strany sa vo všetkom nezhodnú. Dôvod je jednoduchý – voliči nemajú v mnohých otázkach jednoznačný názor. Pokiaľ v niečom nemá národ jednotnú vôľu, široká koalícia to nemôže meniť. Preto je potrebné zanechať sporné otázky a vytýčiť si jednoznačné body, na ktorých postavíte svoje spojenectvo. Tieto body musia smerovať k náprave problémov, ktoré boli dlho zanedbávané a prehliadané, ba dokonca zneužívané subjektmi blízkymi politikom. Zdravotníctvo, školstvo, nezamestnanosť, rómska otázka. Zaručujem vám, že ak by sa vyriešili, alebo aspoň zmiernili tieto problémy, extrémizmus by vymizol rovnako rýchlo, ako získal na sile. Najlepšou zbraňou proti nepriateľovi je vziať mu tú jeho.

Riešte to, čo treba riešiť. Eutanázia, potraty, kultúrna autonómia, registrované partnerstvá či dekriminalizácia marihuany (nie na lekárske účely) sú druho- a treťoradé otázky, ktorých riešenie je potrebné nechať na obdobie, keď sa jednoznačne vyprofiluje postoj väčšiny obyvateľov. Tieto veci nie je potrebné riešiť a dovolím si povedať, že väčšina vašich voličov Vás nevolila kvôli Vášmu postoju k týmto záležitostiam.

Väčšina voličov si nepraje odchod z Európskej únie. Kritika jej rozhodnutí a postupov je však často oprávnená a Slovensko nemôže prijímať rozhodnutia o svojich vnútroštátnych otázkach aj proti vôli občanov. Avšak hnutia, ktoré nabádajú k tomuto kroku, môžu získať podporu rovnakým spôsobom ako ĽSNS.

Máte jedinečnú možnosť zastupovať Slovensko v jeho historicky prvom predsedníctve Európskej únie. Môžete sa ukázať v dobrom svetle a získať politický kredit na celoeurópskej úrovni. Na to sú však aj lepšie prostriedky, ako zlikvidovanie lokality nevyčísliteľnej historickej hodnoty kvôli predraženým a zbytočným garážam a anachronickým betónovým stavbám pod dominantou hlavného mesta, ktorými sa chcela prezentovať predchádzajúca vláda.

Predčasné voľby nie sú riešenie. Obávam sa, a určite nie som sám, že by to len posilnilo frustráciu ľudí a ich podporu tým, ktorí sľubujú jednoduché a rýchle riešenia. Ľudia prejavili svoju vôľu a je na Vás, aby ste sa chopili príležitosti, ktorú vám dali.

Pokiaľ by ste vytvorili vládu, bola by to vláda kompromisov. Ale spoločný cieľ môžete nájsť. Hoci to možno teraz prekrývajú rozpory z minulosti a rozdielne pohľady na okrajové otázky. Buď sa spojíte, alebo riskujete, že prídete o všetko. V mene všetkých naivných občanov a voličov, ktorí veria, že zdravý rozum a dobrý úmysel dokážu vyhrať nad zaslepenosťou, vás úpenlivo prosím, SKÚSTE TO.

Bol som naivný

12.03.2016

Pravda vyšla na povrch. Danko po voľbách síce mal plné ústa hrdosti, odbornosti, slušnosti, pokory, pravicovej vlády atď., ale ukázalo sa, že peniaze sú predsa len silnejšie a to, že domu dáte novú fasádu, ešte neopraví statiku. Toto som aj napriek svojej naivite tušil. Slotov podržtaška predsa nebude zo dňa na deň politik, ktorý dostojí svojmu slovu. Ako môže hovoriť [...]

Aká bude nová vláda?

10.03.2016

Už pár dní po voľbách sa situácia vyfarbuje, ale aj zamotáva. R.Fico prevzal od prezidenta poverenie na zostavenie vlády. Do budúceho piatku využije všetky páky ktoré má. Sľuby, vyhrážky, špinu, sponzorov, peniaze, zákulisné hry. Komentátor Zolo Mikeš sa vyjadril, že Sulík by nebol dobrý šachista, lebo nevie hrať o čas a myslieť na viac krokov dopredu. Osobne s ním [...]

Pravicová vláda alebo protikotlebovská aliancia?

08.03.2016

Prvé rokovania nasvedčujú dve vec – nikto nechce ísť do vlády s ĽSNS a takmer nikto nechce vládnuť so Smerom. Je to pochopiteľné. Hlasy pre ĽSNS boli síce sčasti protestné, ale veľa ľudí uverilo zmene vizáže z hajlujúceho gardistu v uniforme na spasiteľa v obleku či zelenej bunde. Avšak záležitosti ako obsadenie celého úradu BBSK svojou rodinou a známymi (bez [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

naivnyobcan

Dum spiro spero

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 12129x
Priemerná čítanosť článkov: 3032x

Autor blogu

Kategórie

Archív